2024 жылдың қыркүйек айына ыстық тамақты ұйымдастыруды тексеру қорытындысы бойынша анықтама
Тексерудің мақсаты: Оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру, мектеп асханасының жұмысы және санитарлық жағдайы.
Мектепте 0, 1-11 сынып оқушылары 85 адам көлемінде ыстық тамақпен қамтылған, балаларды ыстық тамақпен қамту 100 пайызды құрайды.
Жалпыға бірдей білім беру қаражаты есебінен әлеуметтік қорғалмаған отбасылардан шыққан 12 оқушы тегін тамақпен қамтамасыз етілді.
Мектеп директорының міндетін атқарушы келесі бұйрықтарға қол қойды:
1) 2024 жылғы 2 қыркүйектегі оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру туралы № 62 бұйрық;
2) 09.02.2024 ж. оқушылардың тамақтану сапасын бақылау жөніндегі мектеп комиссиясын құру туралы № 61 бұйрық;
3) Асханадағы әкімшіліктің кезекшілік кестесі бекітілді;
4) оқушылардың тамақтану кестесі.
Оқушылардың жас ерекшеліктерін ескере отырып, ас мәзірі тағам порцияларының салмағына, олардың тағамдық және энергетикалық құндылығына, қажетті дәрумендерге тәуліктік қажеттілігіне қатысты санитарлық ережелердің талаптарына сәйкес келеді. Дайын тағамдарды өндіру технологиялық талаптарға сай жүзеге асырылады.
Күн сайын асханада тағамдардың көлемі мен аспаздық өнімдердің атаулары туралы ақпаратты көрсететін бекітілген мәзір ілінеді. Барлық сатып алынған өнімдердің сәйкестік сертификаты бар.
Технологиялық процестің сақталуын бақылау үшін дайындалған ыдыстардың әрбір партиясынан күнделікті сынама алынады. Күнделікті сынаманы мейірбике Ильясова А.Б., оның ішінде келіп түсетін өнімдердің сапасын, өнімдерді дұрыс орналастыруды және дайын тағамды дайындауды бақылайды.
Су ішу режимін ұйымдастыру талаптары орындалған, мектеп асханасында салқындатқыштар орнатылған.
Балалардың диетасында тыйым салынған тағамдар пайдаланылмайды. Балаларды тамақтандыру кезінде сынып жетекшісінің қатысуы міндетті.
Асхана осы санитарлық ережелердің талаптарына сәйкес жуу және дезинфекциялау ережелерін сақтау үшін жеткілікті мөлшерде ыдыс-аяқ пен ас құралдарымен, сондай-ақ оны сақтауға арналған шкафтармен қамтамасыз етіледі.
Әр тамақтанудан кейін асхана бөлмелері тазаланады. Асхана үстелдері арнайы бөлінген шүберектер мен таза және пайдаланылған шүберектерге арналған таңбаланған ыдыстарды пайдалана отырып, жуғыш заттарды қосу арқылы жуылады. Жуғыш және дезинфекциялық құралдар ыдыстарда арнайы бөлінген орындарда, оқушылардың қолы жетпейтін жерде, тамақ өнімдерінен бөлек сақталады.
Қол жууға арналған қолжуғыштар орналасқан. Қызметкерлер арнайы санитарлық киіммен (халат, қалпақ, жеңіл тайғақ емес жұмыс аяқ киімімен) қамтамасыз етіледі. Жұмысқа тиісті кәсіптік біліктілігі бар және белгіленген тәртіппен мерзімдік медициналық тексеруден өткен адамдар жіберіледі.
Қорытындылар:
— тамақтандыру жұмысын қанағаттанарлық деп санау;
— бастауыш мектептің барлық сыныптарында тамақтанудың жақсы ұйымдастырылғанын атап өту.
Ұсыныстар:
Кезекші әкімші күнделікті бақылауды жүзеге асыру:
- сынып жетекшілерінің асханаға оқушыларды ертіп жүруі;
- түскі ас кезінде өзін-өзі ұстау мәдениеті,
- асхананың санитарлық жағдайы.